lunes, 3 de febrero de 2014

Pràctica 1. Blogger

En aquesta entrada explicarem com utilitzar i treballar amb Blogger


                                                    Imatge treta de www.google.es

Aquest servei ens permet crear i publicar un blog, un lloc web on els autors publiquem textos, articles, enllaços...

COM CREAR UN BLOG?

Prèviament, com que Blogger és una eina que pertany a Google, hem de crear-nos un compte de Gmail. Una vegada fet açò anem a Blogger, fiquem el nostre correu electrònic, triem el perfil de Google plus i cliquem a l’opció de “blog nou”. El títol del meu blog és “dcyadelaura”. La direcció del blog és dcyadelaura.blogspot.com.es
Una vegada entrem al nostre blog, a l' esquerra apareixen una sèrie d’opcions que ens permeten, per exemple, publicar entrades o donar format al blog i personalitzar-ho al nostre gust:

  • A l’opció de “nova entrada” podem publicar noves entrades, les quals es veuran al blog ordenades per data de publicació de més a menys recent, apareixent primer la més recent. 



  • Quan ens fiquem a “nova entrada” apareixeran dues opcions: “Redactar” o “HTML”. Hem de punxar a “Redactar”
-          A la part de dalt tenim l’opció de posar un títol.
-     Podem triar la font de la lletra, la seua grandària, subratllar, posar-la amb negreta o en cursiva.  
-      També podem posar etiquetes a les entrades, de manera que a l’hora de buscar qualsevol entrada siga més fàcil trobar-la; l’opció de l’etiqueta la trobem a la part dreta, punxem en “etiquetes” i escrivim el nom que vulguem.
-      Si volem posar algun enllaç que ens porte a alguna pàgina web que siga d’interès i on puguem ampliar la informació de la entrada, hem de punxar a l’opció “enllaç”, a la part superior. S’obrirà una finestra on hem de ficar la direcció URL a la qual volem portar el lectors (hem de marcar l’opció d’enllaçar a “direcció web”), marquem la caixeta on posa “obrir aquest enllaça una nova finestra, i acceptem. L’enllaç apareixerà al text on estem escrivint la entrada.
-       Per inserir una imatge hem de punxar a la icona d’una imatge que trobem també a la part superior. És just al costat de l’opció “enllaç”. Una vegada punxem apareixerà una finestra que ens dóna l’opció de pujar una imatge des del blog, des d’àlbums webs de Picasa, des del telèfon, des de la càmera, des d’una URL o des dels documents del nostre ordinador. Seleccionem l’arxiu que volem i punxem a “afegir les imatges seleccionades” . la imatge ens apareixerà a la nova entrada que estem creant.
-    Per últim, si allò que volem és inserir un vídeo, hem de punxar a la icona d’una claqueta, al costat de la icona de la imatge. El procés és similar al d’inserir una imatge. Al punxar la icona apareix la opció de seleccionar un vídeo des de YouTube, des del telèfon o des de la càmera.  Seleccionem aquell que volem incloure a l’entrada i ens apareix a l’entrada que estem creant.  


DISSENY DEL BLOG.

  • A l’opció “plantilla” triem la plantilla amb la qual treballarem amb el nostre blog. Nosaltres agafarem la plantilla senzilla. Dins de l’opció “plantilla” podem punxar l’opció de “personalitzar”. Ací serà on donarem aparença al nostre gust al blog i trobem quatre opcions més:
Fons: aquesta opció ens permet posar el fons que vulguem al blog. Punxem a “imatge de fons” i ens apareixen diversos fons de temes diferents com ara textures, negocis, viatges... Podem triar un d’aquests fons o podem també seleccionar una imatge des del nostre ordinador. Una vegada seleccionada punxem a “llest”  i es canvia el fons del blog.
Ajusta ample: per ajustar l’ample del blog sencer i de la barra lateral dreta. Tenim l’opció de restablir l’ample als valors predeterminats de la plantilla.
Disseny: apareixen diverses opcions de disseny del cos del blog.
-  Avançat: ací podem canviar el text de la pàgina; podem triar font i color per als textos dels diferents fons (exterior, principal, fons de la capçalera), dels enllaços, dels títols, de la descripció del blog, del peu de pàgina o de les imatges entre altres.



QUÈ SÓN ELS GADGETS? COM INCLOURE-LOS?



  • A l’opció disseny podem  afegir Gadgets, objectes en miniatura realitzats pels usuaris de Google o altres persones, que ofereixen contingut fresc i dinàmic que es pot col·locar a qualsevol blog o pàgina web. Al nostre blog hem afegit els següents:
                   Llicència Creative Commons/ HTML - Javascript:  per afegir aquest gadget hem d’anar a Google i posar “Creative Commons català”. Triem l’opció en què apareix “Choose a License”. A les següents preguntes punxem no:
              
Ø  Voleu permetre que es comparteixen les adaptacions de la vostra obra?
Ø  Voleu permetre usos comercial de la vostra obra?

Després hem de “copiar el codi que apareix baix d’aquesta frase: copiar aquest codi per informar els vostres visitants!”, anem al nostre blog, punxem “disseny” i “afegir gadget”. Busquem el de HTML/Javascript, que serveix per anar afegint gadgets, i enganxem el codi que hem copiat en “contingut”. Punxem a “guardar” i ja tenim la Llicència Creative Commons”. Cada vegada que vulguem afeir un gadet des que busquem a google hem d'afegir-lo através de HTML - Javascript.

-      Botó + 1: aquest gadget permet als usuaris recomanar de forma pública el nostre Blog en la web. Quan algú fa +1 al nostre Blog està compartint-lo amb el seu cercle, de manera que ampliem el número de lectors del nostre Blog. Per a configurar-ho hem d’anar a “disseny”, “afegir gadget” i punxar “guardar”.

-        Entrades populars: aquest gadget serveix per saber quines són les nostres entrades més visitades. Per a configurar-ho hem de fer el mateix, anar a “disseny”, “afegir gadget” i punxar “guardar”.

-     Estadístiques del blog: ens permet veure el número de visites que rebem. Hi diferents estils per a aquest gadget i podem triar el que més ens agrade. Per a configurar-ho hem de fer el mateix, anar a “disseny”, “afegir gadget” i punxar “guardar”.

-     Quadre de cerca: es un buscador, permet a les persones que ens visiten buscar al nostre blog, en la nostra llista d’enllaços i en tot el que haguem enllaçat. Anem a “disseny”, “afegir gadget a totes les pestanyes que hi apareixen i  punxem “guardar”.

-       Opció d’enquesta: serveix per a conèixer quina és la valoració del nostre blog per als usuaris. Anem a “disseny” i punxem “afegir gadget” . A l’opció de “pregunta” escrivim la pregunta que volem fer als usuaris sobre el grau d’acceptació del nostre Blog, per exemple,  i a l’opció “respostes” escrivim diferents respostes a aquesta pregunta. Punxem guardar i els usuaris podran valorar el blog.

-   Llista d’enllaços: ací podem fer una recopilació d’enllaços interessants relacionats amb els temes de les entrades. A l’opció “ordenació” punxem “ordenar alfabèticament”. També podem posar un títol a aquesta llista d’enllaços. Triem el “nom del lloc nou”,  Manual de Blogger, per exemple, posem el enllaç en la graella de “URL” i afegim l’enllaç que s’aniran acumulant un per un.

-       Etiquetes: ens dóna l’opció de mostrar totes les etiquetes que hem posat al nostre blog i així tenim la informació classificada. A l’opció “títol” podem posar “etiquetes”, per exemple. A l’opció “mostrar” se’ns dóna l’opció de mostrar totes les etiquetes o només les que seleccionem. A “ordenació” podem ordenar les etiquetes alfabèticament o per freqüència. També tenim l’opció de mostrar el número d’entrades per etiqueta.

A més d’afegir Gadgets, a l’opció de disseny també podem configurar la barra de navegació, punxant “editar”, amb una selecció de colors que ens proveeix Blogger. A més, a l’opció d’editar capçalera, podem configurar aquesta posant el títol del Blog, la descripció del Blog i una imatge si volem. 


SLIDESHARE


Per afegir més informació interessant a les nostres entrades, podem utilitzar Slideshare. És una pàgina on podem trobar presentacions d’interès. Escrivim a Google “slideshare” i seleccionem la primera de totes. Ens ixen totes les presentacions que hi ha i triem presentacions relacionades amb els temes de les nostres entrades. Té tres opcions: like, share, save; punxem en “share” i ens ix l’opció de compartir/ inserir. Punxem en inserir.
·         Acceptem totes les graelles i seleccionem el codi i el copiem.
·    En una entrada nova del bloc, en lloc de punxar en “Redacta” elegim “HTML”, copiem el codi i triem el títol.
·    Finalment, actualitzem i podem veure-la des del nostre blog com una entrada.
·         Si volem canviar la mesura de la presentació elegida, hem de cercar en el codi que hem posat les següents paraules:

“Heigh 355”  Altura

“Width 429”  Ample


AMPLIACIÓ.

Per ajudar-nos un poquet més, us deixe un vídeo tutorial sobre creació de blogs amb Blogger. És un vídeo que els professors del màster de professorat de la Universitat Miguel Hernàndez d'Elx han penjat a Youtube. És molt útil si és la primera vegada que treballeu amb Blogger. Ens explica pas a pas què hem de fer en temps real, és a dir, que podem anar creant-nos el nostre blog a mesura que veiem/escoltem el vídeo. 









No hay comentarios:

Publicar un comentario