jueves, 1 de mayo de 2014

TEMA 11. OBJECTES D'APRENENTATGE I LLICÈNCIES D'INTERNET.



En aquesta entrada parlarem dels objectes d’aprenentatge i les llicències d’internet, un tema que potser molts de vosaltres no conegue molt i que és necessari tindre en compte.



1. Què són els objectes d’aprenentatge?  



Qualsevol entitat, digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o reereciada, durant l’aprenentatge reolzat per la tecnologia. Com a exemples d’objectes destaquen:



  • Contingut multimèdia.
  • Contingut instructiu.
  • Objectes d’aprenentatge.
  • Programari educatiu i eines de programari.
  • Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l’aprenentatge recolzat tecnològicament.



D’altra banda els objectes d’aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d’aprenentatge i la seua utilització


2. On trobar objectes d’aprenentatge.

Projecte Agrega. Aquest iniciativa elaboradora pel ministeri Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d’un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d’agregació o format i, en gerenal, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d’Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

Projecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCRM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d’aquests formats s’obtindrà l’obecte d’aprenentage en format ZIP.


3. Llicències en Internet.

Per a protegir les obres dels autors a Internet, la llicència més estesa és la dels drets d’autor o Copyright, definida com el “conjunt de normes jurídiques que la llei concedeix als autors respecte de les obres que són fruit de la seua creació”

Font: http://www.freebievectors.com/es/material-de-antemano/63257/delgado-predisenada-simbolo-copyright/

No obstant hi ha certes crítiques als drets d’autor o copyrght, ja que no hi ha una forma fiable per a identificar els treballs que podem utilitzar d’Internet perquè l’avís decopyright és opcional. Aleshores és molt complicat trobar les autoritzacions de l’autor per a uilitzar la seua obre, la qual cosa dificulta molts avanços tècnics i la creativaitat d’altres autors.

Alternatives al copyright: són conegudes com llicències obertes i permeten als autors cedir alguns drets de les seues obres i indicar que es poden utilitzar. Algunes de les més famoses són:

Font: http://legalidad.aomatos.com/dominio_pblico.html

  • Domini públic: una obra passa al domini públic quan expiren els drets patrimonials d'autor, és ad ir, els drets d'explotació i compensació. Açò pot ocòrrer perquè l'autor reníncia als drets o perquè ha passat un temps des de la seua mort. Aleshores la obra pot ser utilitzada i modificada lliurement però respectant els drets d'autor.


http://www.pulso-digital.com/sin-categoria/albert-garcia-arnau-manual-practico-para-una-cultura-libre-copyleft/
  • Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació impostes per copyright. La condició és que el treball derivat ha de mantindre el mateix règim de drets d'autor que l'original.


http://www.nial-advocats.com/blog/2010/01/28/creative-commons/
  • Creative Commons: és una organització no guvernamental sense ànim de lucre l'objectiu de la qual és ajudar a reduïr les barreres legals de la creativitat per mitjà de nova legislació i noves tecnologies. Els autor decideixen els drets que volen cedir i poden indicar gratuïtament el tipus de creative commons que volen per a la seua obra. Una vegada l'autor decideix quin tipus de llicència vol, només ha de citar-la junt a la seua obra. A més haurà de enllaçar a la pàgina perquè tothom puga informar-se de les condicions de la llicència i de l'us de l'obra. Existeixen 4 drets bàsics que es combinen i donen lloc a 6 llicències diferents:

4 drets bàsics:

Font: http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/157/cd/m8_seguridad_informatica/publicar_en_internet.html

6 llicències

http://www.blogdelfotografo.com/creative-commons/


Bibliografia: Barroso, J. y Cabero, J. Nuevos escenarios digitales. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. 


Ampliació: 

Els objectes d'aprenentatge sóN utilitzats als procesos d'ensenyament - aprenentatge perquè permeten crear plantejaments d'aprenentatge significatiu i accedir a molts recursos, continguts i activitats. Permeten una formació integral de les persones i, a més, el dominis de la tecnologia és allò que la societat actual demanda. 



Font: http://lasherramientasenlaeducacion.blogspot.com.es/
En aquesta imatge podeu veure les característique que fan dels objectes d'aprenentatge un recurs tan pràctic i útil per a l'educació actual.




Quant als drets d'autor he trobat un article publicat en novembre de 2013 per la Comissió Europea. És molt interessant perquè està enfocat a les coses que els mestres han de saber sobre el copyright. Divideix l'article en 8 parts i a cadascuna es parla sobre un aspecte diferent. Que les lleis de copyright són diferents segons el pais al que ens trobem o que la duració del copyright no és per a sempre són algunes de les qüestions que trobareu a aquest article. Ací us deixe l'enllaç, encara que a anglès, ja que és una de les llengues oficilas de la UE. 


Aquest és un vidio de Youtube, que de manera molt divertida i possant exemples amb la música i els drets dels artistes ens explica que és creative commons i com degut a les restriccions del copyright creative commons és una manera molt creativa i facilitadora per a poder utilitzar certes obres.



Per últim, en aquesta presentació de slideshare es parla sobre els objectes d'aprenentatge. El que més m'interessa són els usos dels objectes d'aprenentatge que trobem a la diapositiva 14, on es diu per a que serveixen. Jo destacaria que serveixen per a l'autoaprenentatge (ja que els alumnen poden disposar d'ells a casa i treballa a soles, per exemple), encara que trobem molts més. És una presentació molt completa on vereu definicions, característiques, usos, tipus i requisits dels objectes d'aprenentatge. 


No hay comentarios:

Publicar un comentario