miércoles, 7 de mayo de 2014

TEMA 12. APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIRE.


En aquesta entrada anem a conèixer què és el programari llire i quines són les seues aplicacions educatives. Aquest és l’índex que anem a seguir: TEMA 19

1.    Què és Linux?
2.    Software Lliure
3.    Avantatges i desavantatges del Software Lliure.
4.    Lliurex.

1. QUÈ ÉS LINUX?
Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
És un sistema operatiu, compatible Unix. És l’element que permet que l’ordinador es puga encendre. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat:
     La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.
     La segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.

El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d’aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.


2. SOFTWARE/PROGRAMARI LLIURE p363

     Llibertat d’usar el programa amb qualsevol propòsit.
     Llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats. Pots llevar les coses que no t’interesen.
     Llibertat de distribuir còpies. La llei no farà res amb tu.
     Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.


3. AVANTATGES I DESAVANTATGES DEL SOFTWARE LLIURE.
     Avantatges:
     Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicències.
     Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
     Eliminació de barreres de pressupostos.
     Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
  Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i llibreries.
   Les aplicacions són fàcilment auditables abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
   Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora).
   Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

     Desavantages:
     La corba d’aprenentatge és major.
     No té garantia provenient de l’autor.
     Es necessita dedicar recursos a la reparació d’errates.
     No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
    Les interfícies amigables amb l’usuari (GUI) i la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
   L’usuari ha de tenir nocions de programmació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
●  La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d’ús, eines amb una mateixa fi,...poden crear confusió.


4. LLIUREX.
Font: http://www.elperiodic.com/noticias/24837_250000-alumnos-aprenden-idiomas-lliurex.html
És una distribució GNU/Linux està basta completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com a objectiu la introducciño de les TIC en el sistema educatiu.


AMPLIACIÓ.


Us deixe aquest video on es parla de les diferències entre el programari lliure i el propietari. Està explicat de manera que inclos els que no entenen molt d'açò ho entendran!




Pel que fa a LliureX és una distribució Linux que utilitza l’entorn d’escriptori GNOME. És un projecte de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana que té com a objectiu principal la introducció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació basades en programari lliure en el sistema educatiu del la Comunitat Valenciana.


És una distribució educativa i per això tracta de donar facilitats al professors sense coneixements tècnics oferint-los configuracions senzilles


Des del meu de vista, Lliurex és un dels millors programaris lliures per a utilitzar a les escoles primàries de la C.V, ja que van traient noves versions i inclouen  noves aplicacions. Per exemple l’aplicació LliureX Lab, que permet utilitzar l’aula d’informàtica com un laboratori de llengües.
A través de LliureX Lab, professors i alumnes disposen de recursos de imatge i so i tenen moltes eines i materials didàctics. A més, una de les característiques més destacades d’aquest laboratori de llengües és l’atenció a la diversitat, ja que amb LlireX Lab les activitats propostes poden ser fàcilment modificades i així els mestres poden adaptar els materials a les necessitats acadèmiques i al ritme de cada alumne.

Font: http://www.muylinux.com/2013/07/02/lliurex-distribucion-educativa-comunitat-valenciana




A la següent guía de instalació de la Conselleria d'educació i esport podeu veure molt detalladament i amb imatges com podeu instalar lliurex a l'ordinador. També podeu informar-vos de com mantindre-lo actualitzat i veure el model l'aula.

La oferta de Lliurex és bastant ampla. Algunes de les més interesants per a mi són:

  • Escriptori: una versió amb recursos educatius pensada per a l'àmbit de l'hogar i portàtils, que inclou aplicacions educatives i eines bàsiques. La idea és que tant professors com alumnes i pares puguen utilitzar Lliurex  a casa.
  • Servidor/client aula: és com la estrela del projecte Lliurex. Està orientat a les aules. Es poden configurar seveis com:
- Squid: per a optimitzar el ancho de banda d'accés a Internet disponible en els       centres.
- Samba: les dades de tots el alumnes s'emmagatzemen en el servidor, i si un ordinador no funciona es pot accedir des de qualsevol altre ordinador sense perdre res, inclos el perfil de sessió.
- Epoptes: facilita el control de l'aula, ontrolant el que fan els alumnes des del seu post de treball. Pots bloquear-los les pantalles i compartir monitor.
- Dnsmarq:  servei DHCP i DNS dins de l'aula que permet el manteniment. 





No hay comentarios:

Publicar un comentario