miércoles, 26 de marzo de 2014

TEMA 7. EINES DE LA WEB 2.0. BLOCS I WIKIS.


                     
Font: 
http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/wikipedia/
http://blog.smallbusinessadvocate.com/marketing-branding-advertising/what-is-a-blog-and-why-should-small-business-care

En la següent entrada continuarem parlant sobre les eines que ens ofereix la web 2.0, concretament dels Blocs i les wikis. Aquest és l'esquema que seguirem:

1.    Característiques d’un blog
2.    Tipus de Blocs
3.    Característiques d’una Wiki
4.    Exemples
5.    Ús didàctic


QUINES SÓN LES CARACTERÍSTIQUES D'UN BLOC?


     Espai web on el seu autor escriu cronològicament els posts.
     Els lectors poden deixar els seus comentaris.
     Fàcils de crear (plantilles, inserció de fotos, vídeos, so, enllaços). S’editen on-line.
     Els articles (cadascun amb URL) es poden organitzar per categories i etiquetes (tags)
     Servidors gratuïts: Blogger, Wordpress.
     Alguns permeten als autors saber quan se’ls cita en altre Bloc (trackback, pingball)
     Ofereixen sindicació/subscripció de continguts per a que els subscriptors puguin rebre informació sobre les actualitzacions.
     Solen incloure cercador intern, llistats d’altres blocs i altres funcionalitats (Gadgets i Widgets).



QUINS TIPUS DE BLOCS TROBEM?

     Bloc de Centre: típic bloc de col·legi, per exemple.
     Bloc d’aula.
     Bloc de professor.
     Bloc de Blocs: recopilació de blocs.
     Blocs de pobles: recopilació de blocs d’altres pobles.
     Blocs de recursos.
     Blocs d’alumnes.


QUINES SÓN LES CARACTERÍSTIQUES DE LES WIKIS?

     Espai web amb una estructura hipertextual de pàgines referenciades en un menú lateral.
     Diverses persones /autors elaboren continguts de manera asíncrona.
     Solen mantenir un arxiu històric de les versions anteriors i faciliten la realització de còpies de seguretat.
     Són espais on-line molt fàcils de crear, solen incloure un cercador intern i faciliten la sindicació de continguts.


ALGUNS EXEMPLES QUE PODEU VISITAR

QUIN ÉS L'ÚS DIDÀCTIC DELS BLOCS I DE LES WIKIS?

     Es poden utilitzar com a portfoli digital. Poden elaborar aquí alguns dels treballs que els en encarreguin els professors.
     Fer brainstorning sobre un tema.
     Coordinació del periòdic escolar o de qualsevol activitat.
     On el professor emmagatzema i ordena materials o informació d’interès per als seu treball.
     Enllaç al bloc tauler d’anuncis del professor (RSS alumnes).
     Bloc personal del professor, orientat als seus col·legues.


AMPLIACIÓ.

Al llarg dels temes que hem anat explicant, hem anat descobrint com la web 2.0 a l'aula facilita la participació en comunicació, informació i coneixement. Així que crec que, com a mestres, hem de tindre en compte que Internet és un recurs molt important en la formació de l'alumnat. Per tant, com que aquestes eines, els Blocs I les Wikis, ens donen la possibilitat d'elaborar els nostres propis materials educatius i, d'aquesta manera, personalitzar el procés, hem de tindre-les molt present a classe. 

Personalement vaig a destacar 3 avantatges que ens ens ofereixen eines com els Bloc i i les Wikis quan les utilitzem a l'aula.:

- El·laboració, publicació i utilització de material personalitzat.
- Eines d'investigació i col·laboració que potencien la creativitat dels xiquets.
- Foment de la participació.


Els blocs són un recurs fonamental per a l'expressió i la comunicació a l'aula. 

Us recordeu del tema 5 quan vam parlar sobre la web 2.0? Doncs bé, ací us vaig possar exemples sobre com podíem introduir els Blocs a l'aula. Us vaig suggerir que els alumnes, una vegada el mestre els haguera explicat el funcionament de Blogger, podien crear el seu propi bloc comú per a les assignatures de llengues per a fer publicacions i parlar sobre els llibres que s'anaven llegint al llarg del curs. Em sembla una manera molt senzilla, dinàmica, motivadora i didàctica per a l'utilització dels blocs. Us deixe l'enllaç del bloc llegir que divertit! que vaig crear per a mostrar-nos com funcionaria aquesta idea.






Per ampliar més el tema ara posarem alguns exemples de com podríem utilitzar les wikis a classe. A l'àmbit educatiu, s'utilitza el terme eduwiki. Algunes activitats que podríem fer amb el alumnesson cuaderns de classe, periòdics escolars, glosaris, diccionaris o projectes d'investigació col·lectius. 

Podem utilitzar les wikis com si foren un editor de textos col·lectius amb l'avantatge de que al estar publicat a Internet, l'accés al seu contingut és il·limitat.

A més podem realitzar wikis adaptades al nivell educatiu dels alumnes.

A banda de les activitats proposades anteriorment, em centaré en Wikiquote. És una wiki on es pot col·laborar a portant cites, frses cèlebres o proverbis... Crec que podríem treballar amb aquesta eina amb aliumnes de 6º de primària.

- Es tracta de col3laborar en la construcció de wikis ja creats.

- És una bona idea per a que els alumnes que propmpte començaran l'institu, coneguen frases importants dites per personantges als quals mereix la pena conéixer (com poden ser polítics trascendents, activistes socials, lluitadors per la pau, esportistes model...) i que ho faran a través d'aquesta eina.

- Primer hi ha que accedir a la pàgina principal:
   https://es.wikiquote.org/wiki/Portada



- Si punxem a "¿Cóm s'edita una pàgina?" ens ixirà una finestra amb les opcions que podem punxar que nos aniran guiant per a fer les modificacions que vulguem, per afegir noves cites o per buscar quin és l'autor d'una cita concreta, per exemple.



- Aquesta és una eina que, si no tenim grans coneixements informàtics i com que la wiki ja està creada, ens resultarà fàcil de manejar i de treballar amb els alumnes.
En aquesta presentació de Slideshare, es parla de l'ús educatiu que ens ofereixen les wikis i em sembla interessant que aquells que vulgueu introduïr les eines de la web 2.0 a l'aula li pegueu una ullada!


Uso Educativo De Wiki from Rosa Navarro

Si us fixeu, a l'última diapositiva ens faciliten una pàgina web per a crear les nostres pròpies wikis:
http://alaultimatic.wikispaces.com/n.

Aquesta pàgina ens porta a http://www.wikispaces.com/, que és web que l'anterior utilitza per crear les wikis. Però com que està en anglés, la primera que he possat ens va guiant en castellà.


El primer que hem de fer es registrar-nos. Hem de triar entre les opcions de "teacher" (mestre) o "studient" (estudiant) segons siguem mestres o estudiants i després rellenem les nostres dades. Una vegada creem un compte podem començcar a fer un wiki personalitzada, adaptada a les característiques del nostre alumnat.






També us serà de gran ajuda aquest apartat de la pàgina aulawiki.21 que us he possat al punt 4 com exemples que podeu visitar. Si punxeu ací arribareu directament a l'apartat on es parla sobre com aprofitar les wikis a làmbit educatiu. Ací trobem més presentacions sobre wikis i ens donen molts més enllaçoc interessants de wikis educatives.


Si visiteu aquest enllaç, Blocs i Wikis en llengua, podreu escoltar una conferència sobre la utilització dels bloc i wikis a classe, en el marc d'unes jornades sobre la integració de les TIC en l'ensenyament.


Per acabar amb aquest tema m'agradaria deir-vos unes conclussions sobre l'ús de les wikis i els blocs a l'aula:


sábado, 22 de marzo de 2014

PRÀCTICA 6. GLOGSTER.

En aquesta entrada anem a explicar com funciona el programa Glogster . 
És una eina per convertir el tradicional mural de cartolina i cola en un pòster digital, molt útil a l'àmbit educatiu. És, aleshores, una eina web 2.0 per a crear pòsters digitals on podem barrejar imatges, textos, vídeos, enllaços, múltiples dissenys o gràfics animats. 

Per a començar a fer un glog hem d'anar a la pàgina de glogster: http://www.glogster.com/. Després punxem a la part dreta on posa "Go to Glogster. com. També tenim l'opció d'anar al Glogster educatiu, que està especialment indicat per a l'àmbit educatiu. De moment agafarem el normal, però més endavant em centraré en l'educatiu.



Com que encara no tenim un compte a Glogster hem de inserir les nostres dades (nom d'ausuari, contrasenya, e-mail) i punxar a "Create a new Glogster account" per a crear-nos un. Una vegada l'hem creat ens enviaran un correu, haurem de ficar-nos i activar el compte punxar al Link que Glogster ens haurà enviat.



Una vegada tenim el nostre compte, a la pàgina d'inici, DASHBOARD, ens apareix l'opció de crear un nou glog. Per a fer-no hem de punxar en "Create a new glog". Quan punxem ens apareixen una sèrie de plantilles que podem triar per a traballar amb el nostre glog. Jo agafarè la plantilla "Poster Glog", que és la que ens ha recomanat el mestre.



Quan punxem a Poster glog ens ix el pòster on treballarem, amb les eines de les que disposa Glogster per a fer el nostre mural digital. És com l'entorn de treball. L'opció TOOLS són les eines per a treballar. Quan punxem a TOOLS ens ixen les opcions de text, graphics, image, wall, page, audio, video i data que apreixen a la foto. I si punxem a la icona de la fletxa podem penjar arxius des del nostre ordinador.





  • TEXT: amb aquesta opció triem el model de núvol que vulguem per a inserir el text. Si triem els models de "start" per exemple, ens ixen un muntó de núvol entre els que podem elegir. I així amb totes les opcions.

Una vegada hem triat un núvol hem de fer clic sobre ell i ens apareixerà açò:


- La icona de la paperera és per a esborrar el núvol.
- La icona del candat és per a bloquejar el núvol i que no puga moure's.
- La icona de la fletxeta és per a desfer coses que has aplicat al núvol.
- Al costat de la fletxa està la icona per a duplicar el núvol i crear un altre igual.
- La del seu costat és per a agrupar els núvols.
- La icona que apareix baix de "text" és per a canviar el color del núvol, de la caixa de text.
- La icona dels dos ganxets és per a ficar un hipervincle.
- La icona de la varita és per a donar efectes al núvol, per a posar-li més o menys sombra per exemple.
- La icona de Abl és per escriure el text i donar-li format. També poder escriure i donar format al text si fem doble click sobre el núvol. Eixirà açò, on podem canviar el color de la lletra, el seu tamany, triar la font, el subratllat...


A més dels botón del que acabe de parlar, si fem clic sobre el núvol també apareixen al vontant d'aquest unes flexetes per a fer-ho més gran o més xocotet i per a girar-ho.






  • GRAPHICS: ací trobem imatges que ens ofereix glogster i algunes estan animades. Triem la que vulguem i punxem a "use it". A la esquerra apareixen els distints temes sobre els quals hi ha imatges. I dins de cada un hi ha moltes per a triar.


  • IMAGE: amb aquesta opció podem col·locar imatges al glog i, a més, podem possar-las un marc. Punxem a "image". després punxem al lloc d'on volem traure la imatge. Si la volem dels nostres documents hem de punxar a la fletxa  que he rodetjat amb roig. O si per exemple la volem de Google hem de punxar "Google" i escriure el tipus d'imatge que volem perquè Google la cerque.

Per a possar- li el marc punxem a "add frame" i tenim distints tipus de marcs que ens ofereix Glogster. Triem el que més ens agrade i punxem A "use it" Si volem llevar el mar hem de punxar a "remove frame".








  • WALL: és l'opció per a ficar un fons al nostre glog. Punxem a wall  i ens apareixen els lloc des d'on podem triar fons per al glog. Podem triar-los de s de la galeria, "gallery", de Glogster. Punxem i ens apareixen 6 carpertes amb diferents fons. Triem una carpeta i punxem en "open" per obrir-la. Si volem tornar a les carpetes per col·locar altra imatge punxem a "all folders". També podem triar fons des de més lloc, com Google, els nostres documents (punxant a la icona de la fletxa)... Quan hem elegit la imatge també podem elegir com volem que isca aquesta en el fons. Per a això tenim les opcions de "normal", "tile", "strecht" i "strecht and fill".







  • PAGE: és l'opció per a posar un altre fons darrere de la plantilla. Hem de fer el mateix que amb "wall". Punxem a "Page" i triem la imatge que vulguem. Podem fer-ho des de la galeria de Glogster o també des de Google o els nostres documents (punxant a la icona de la fletxa) entre altres llocs.  



  • AUDIO: amb aquesta opció podem afegir audios al Glog. Podem anar a la pàgina "Jamendo" pera desacarregar múscia gratuïtament: http://www.jamendo.com/es/ . Així podem guardar al nostre ordinador la música que ens descarreguem i des dàcí la penjem al nostre glog. Si punxem a la fletxeta rotja ens apareixen els llocs del nostre ordinador on hem pogut posar l'audio que ens hem descarregat. Triem el lloc, el seleccionem i el penjem a "My audios". Així es queda ací per a quan vulguem utilitzar-ho.



  • VIDEO: podem també penjar video al nostre mural digital. Podem fer-ho des de Youtube per exemple. Punxem en "video" y després punxem en "Youtube". Escrivim el itol del video que volem penjar i pulsem  intro. Seleccionem el video que volem i podem posar-li un marc abans de posar-ho al pòster punxant a "add frame". Per acabar punxem "use it"




SAVE I PREVIEW


Tots els canvis que anem fent al glog (els videos, els núvols...) podem veure-los si punxem a "preview". és ad ir, podem ver com està quedant el glog i si no ens agrada qualsevol cosa podem continuar editant-lo.
Per aguardar els canvis hem de punxar en "save" i el glog es guardarà amb el nombre que li donem. Ens preguntaràn com el volem: public o privat. Nosaltres seleccionem "public" i després punxem "save glog" Una vegada punxem en "save glog" ens apareixerà açò:



- Dashboard:tornem la pàgina d'inici, a l'escriptori de començament.
- Back to edit: per a continuar editant el pòster.
- Preview: per a veure una altra vegada com ha quedat.



El botó DASHBOARD és com si fóra l'inici de a pàgina. Des d'ací, com hem dit abans, és d'on podem crear un nou glogster. També podem veure el nombre de glogs que hem publicat, el nombre de visites que hem fet, quants amics tenim i cuants fans. En el cercador podem cercar glogs d'altres usuaris. Si per exemple volem veure glogs sobre educació, posem l aparaula educació ací i ens apareixen els glogs relacionats amb aquest tema. 


Si baixem amb el rató trobem els glogs que hem anat publicant i també podem veure glogs d'altres usuaris. Podem punxar en ells per veure-los i també podem comentar-los amb un màxim de 80 caracteres.  Si punxem sobre el nom de l'usuari arribem al seu Glogster i podem afegir-lo com amic o fer-nos fan seu.




Si punxem al botó "My glogster" ens mosten els glogs que hem fet i les opcions següents:



- En "background" podem canviar el nostre model d'escriptori, l'entorn de treball.- En "Community" podem cercar gent i glogs depenent del tema: ús de la xarxa social.
- A la parte dreta trobem també les icones per a compartir el nostre glog a Twitterm Facebook... La icona del missatge és per a enviar missatges.
- En "Glogs" podem veure els nostres glogs.

Si volem posar el glog al blog hem de punxar en "My glogster" i després punxar el glog que volem publicar al blog. Quan punxem en ell, avall, ens apraeix l'opció " Embed this Glog". Quan punxem ací tenim tres opcions. Triem la segona opció, que és l'adequada per als blog. Copiem el codi i anem al notre blog per a publicar-lo allà també.




Ací us deixe el glog que he fet jo sobre la primavera per a alumnes de tercer de primària. És un pòster on s'explica quan comença la primavera, quan acaba i algunes curiositats sobre l'estació. No és una temàtica molt difícil  però la dificultat que afegim a l'activitat és la utilització de la web 2.0 perquè els xiquets aprenguen a desenvolver-se amb les noves tecnologies.




AMPLIACIÓ.

Aquesta eina té un gran potencial educatiu i per això Glogster va crear Glogster EDU especialment per als mestres i alumnes. En Glogster Edu el mestre es crea un compte i pot afegir fins a 200 estudiants en ell.

A classe podem utilitzar un glog com a supor per a produccions orals, escrites o audiovisulas:
- Presentació de projectes.
- Cartells d'animació a la lectura sobre llibres llegits en qualsevol assignatura.
- Biografies.

Personalment, m'agrada més aquesta eina que la de Linoit per a fer murals i suros. A més és fácil d'utilitzar i crec que alumnes de segon i tercer cicle podrien fer murals digitals de qualsevol tema en qualsevol matèria i expossar-los a classe. Está molt bé perquè poden possar videos, música i text. Poden fer murals molt visulas per a recolçar una presentació, per exemple. I és una manera molt didàctica d'utilitzar les eines de la web 2.0 i busquen informació rellevant i important per a fer els seus treballs.

Ací us deixe un video tutorial de Glogster tret de Youtube.







viernes, 14 de marzo de 2014

TEMA 6. EINES DE LA WEB 2.0: CLOUD COMPUTING

En aquesta entrada anem a parlar del Cloud Computing, una altra eina de la web 2.0. Aquest és l'índex que seguirem:

1. Computació en el núvol.
2. Avantatges del Cloud Computing.
3. Desavantatges del Cloud Computing.
4. Tipus de núvols.
5. Aplicacions educatives del núvol.

Font: http://www.digitalvalley.com/blog/cloud-computing-conoce-sus-ventajas-para-tu-negocio/


1. QUÈ ÉS LA COMPUTACIÓ EN EL NÚVOL?

Abans de començar màgradaria ensenyar-vos aquest vídeo realitzat per alumnes d'Educació Primària de la Universitat de Múrcia. En ell expliquen de manera senzilla què és allò del Cloud Computing, utilitzant expressiones més clares per a aquells que no coneixem molt bé el terme, ja que inclou conceptes un poquet abstractes.



El núvol és el terme per a designar als ordinadors en xarxa que distribueixen capacitat de processament, aplicacions i grans sistemes a moltes màquines.
Les aplicacions basades en tecnologia núvol no funcionen en un sol ordinador, sinó que es difonen per tot un luster distribuït, utilitzant espai d'emmagatzematge i recursos informàtics de tantes màquines.


Els serveis de computació en xarxa tenen tres nivell:
  • Nivell 1: Aplicacions que tenen una sola funció a les quals normalment s’accedeix mitjançant un navegador Web. Per exemple, Gmail. → Entra directament a una pàgina.
  • Nivell 2: Ofereix la infraestructura sobre la qual es fabriquen i funcionen aquestes aplicacions. Per exemple, App Engine. → Et dóna un codi per a que puges programar en la plataforma.
  • Nivell 3: Són els que ofereixen recursos purament informàtics sense una plataforma de desenvolupament. GoGrid, Elastic Computi Cloud. → Et dóna un codi, però tu has de buscar la plataforma per a provar-lo.


2. QUINS SÓN ELS AVANTATGES DEL CLOUD COMPUTING?
  • En el núvol es consumeix solament l’energia necessària, la qual cosa contribueix a l’ús eficient de l’energia.
  • No existeix la caiguda del servidor, perquè sempre hi ha algú controlant-la, de manera que no cal esperar al fet que venja el personal a arreglar-ho. No és un servidor a soles, sinó que hi ha un conjunt de gent controlant aquestes aplicacions.
  • Les actualitzacions són automàtiques i es observen totes les personalitzacions que hàgim introduït.
  • Es pot començar a treballar ràpidament en qualsevol aplicació.
  • Es pot prescindir d’instal·lar qualsevol tipus de maquinari i per tant requereix molt menys inversió.
  • Les infraestructures utilitzades tenen una major capacitat.

3. QUINS SÓN ELS DESAVANTATGES DEL CLOUD COMPUTING?
  • La disponibilitat d’aplicacions depèn de la disponibilitat d’accés a Internet.
  • Tots els treballs i dades de l’usuari estan en el núvol, de manera que si hi hagués algun problema es pot posar en perill la seguretat dels nostres materials.
  • L’usuari no disposa de còpies de seguretat, com podia tenir-les quan el programari que utilitzava podria estar instal·lat.

4. QUINS TIPUS DE NÚVOLS TROBEM?
  • Els núvols públics. Són les que estan manejades per altres persones i alberguen el treball de molts clients; els sistemes d’emmagatzematge són comuns, i els servidors, la xarxa i els discos, també els serveis que són gratuïts soles estar situats en aquest tipus de núvols → Exemple, Google, tothom pot accedir.
  • Els núvols privats. Són la millor opció per a les empreses o organitzacions que solen tenir un servei propi amb les aplicacions que desitgen, a mesura de les seves necessitats. Són els propietaris del servidor, disc. Per exemple el Campus virtual de la UA.
  • Els núvols híbrids. Són una combinació de les anteriors, es disposa d’una infraestructura privada però al seu torn es poden manejar aplicacions en l’espai del núvol públic. Per exemple molts ordinadors , com a casa, en la mateixa xarxa.


5. APLICACIONS EDUCATIVES DEL NÚVOL.
  • Google Docs. Per a l’elaboració compartida de documents, fulls de càlcul, presentacions.
  • Dropbox. Permet als usuaris deixar qualsevol arxiu en una carpeta designada. Aquest arxiu és sincronitzat en el núvol i en tots els altres ordinadors del client. Té suport per a historial de revisions, de manera que els arxius esborrats poden ser recuperats.
  • Ambdues aplicacions proporcionen ordinadors virtuals a estudiants i personal sense necessitat que cada persona posseeixi un ordinador portàtil o de taula. Solament és necessari un navegador i accés a internet per disposar d’emmagatzematge i recursos il·limitats.


AMPLIACIÓ.

En aquest tipus de computació, tot el que pot oferir un servei informàtic s'ofereix com servei, de manera que els usuaris puguen accedir als serveis disponibles en el "núvol de Internet" sense coneixement en la gestió dels recursos que usen. La computació en el núvol són servidors des d'Internet encarregats d'atendre les peticions en qualsevol moment.

És la tecnologia utilitzada per a guardar i mantindre totes les dades en servidors llunyans o remots des d'on tenim lliure accés les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana en qualsevol lloc del món a través de les aplicacions.

A la següent presentació de slideshare vereu de manera esquemàtica una explicació sobre el Cloud Computing, amb característiques, avantatges i desventatges.

                           
                                       computacion en la nube from pverdymariaedit


AMPLIACIÓ.

Font: http://www3.gobiernodecanarias.org/medusa/edublogs/blog/2011/04/07/oembed-embeber-o-incrustar-una-presentacion-en-slideshare/

A més de Google Docs i Dropbox, abans mencionats, podem aplicar el Cloud Computing a l'aula utilitzant el servei web Slideshare. És un servei web que permet compartir en públic presentacions de Power Point o documents de Word, OpenOffice... que ja he anat utilitzant al meu blog per afegir presentacions i ampliar els temes. 
Ara el que propose és utilitzar-lo amb els alumnes de primària perquè facen ús de la computació al núvol. Podem fer una activitat a classe en la que demanem als alumnes que facen una presentació amb Slideshare, ja que a més és un servei gratuït.

- Activitat per a tercer cicle de primària.
- Primer formem grups de 4-5 xiquets.
- Almenys un component del grup es registra a Slideshare a través del següent enllaç:


- Els alumnes triaran un dels temes que han estudiat a coneixement del medi i faran una presentació sobre ell.
- Una vegada han fet la presentació han de penjar la presentació a Slideshare, identificant-se amb l'usuari de la persona del grup que s'ha enregistrat. Han de punxar en "penjar" i triar el tipus d'arxiu que penjaran.
- A mb aquesta activitat els alumnes compartiran i col·laboraran en l'elaboració de continguts.
- A més de compartir la presentació en Slideshare, la presentaran a classe davant els companys. Després la resta podrà fer preguntes sobre el tema, de manera que a través de l'ús de la tecnologia l'alumnat treballe més competències.