miércoles, 14 de mayo de 2014

TEMA 13. IPAD EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA.


En aquest tema veurem què és l'IPAD i quines aplicacions educatives ens interessen com mestres. Aquest és l'índex que seguirem:

1.    Què és l’Ipad?
2.    Propostes de treball per Ipad
3.    L’Ipad en l’aula de Primària
4.    Aplicacions Ipad per a Educació Primària

                                         Font: http://www.xicxic.cat/2014/04/22/abckit-laplicacio-per-aprendre-escriure/
1. QUÈ ÉS L'IPAD?
     L’Ipad és dels cridats ordinadors “tablet”; és un aparell fi, de la grandària d’una revista amb una pantalla tàctil a colors que permet als usuaris navegar per la web, veure pel·lícules, enviar correus electrònics i llegir llibres electrònics entre altres coses.
     Té un teclat en la pantalla, també un teclat opcional físic, a més d’un programari especial per a fulls de càlcul i processament de textos.
     No obstant això, els analistes diuen que la seua principal característica està en l’aspecte multimèdia, com llegir periòdics o veure vídeos, més que la seua utilitat com a laptop.


2. PROPOSTES DE TREBALL DE L'IPAD.
     Enregistrament d’àudio: gravar i editar àudios amb Caster Free: lectures, locuccions, dramatitzacions, exposicions...
     Esquema: emprar Wikipanion per llegir un article de Wikipèdia durant uns minuts i després realitzar un mapa conceptual amb MindJet.
     Mapa conceptual: resumir els continguts d’un tema de llengua o coneixement del mitjà creant un mapa conceptual amb Idea Sketch.
     Resum de noticies: buscar i llegir un article usant un lector de notícies d’un periòdic després elaborar un document de text en resposta a un conjunt de preguntes amb el programa Documents Free i enviar-ho com a adjunt al proffessor/a utilitzant el client Mail.
     Comentari de lectura: llegir un llibre digital en iBooks i després de la seua lectura elaborar un document en Documents Free amb la fitxa tècnica, breu resum i opinió personal.
     Narracions visuals: crear una narració visual emprant Puppet Pals on es trien escenaris de fons, personatges, animacions i gravant locucions d’àudio.
     Gràfics estadístics: crear gràfics a parter d’una taula de distribució de freqüències en un full de càlcul amb Documents Free.
     Fitxes PDF: realitzar anotacions en una fitxa en format PDF mitjançant pdf-Notis free per a  remitir-se-la al professor/a pujant-la a un espai comú.
     Edició d’imatges: localitzar i descarregar una foto utilitzant el navegador web Safari. A continuació s’insereix la imatge en una nota d’EverNote per afegir textos i una locució d’àudio que completa el treball d’un tema.
     Geolocalització de materials: explorar una zona geogràfica, comarca, província, país, etc amb Google Earth. Situar marcadors que continguin textos, imatges, enllaços, etc. Gravar un recorregut turístic. Es port completar la informació amb World Explorer.


3. L’IPAD EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA.
  Emprar en format intuitïu i natural, ja que per al seu ús, no és necessari cap coneixement informàtic previ.
     Simplement amb la seua manipulació, aprens les claus d’ús de forma ràpida.
 Permet treballar les diferents àrees del currículum a través de les seues aplicacions, augmentant la concentració de l’alumnat i possibilitant l’aprenentatge lúdic.
     L’iPad, possibilita el treball individualitzat adaptant-se al ritme d’aprenentatge de l’alumne alhora que permet la creació de grups homogenis de treball usant un dispositiu grupal (sempre en grups reduïts, perquè l’aprenentatge siga significatiu).
                               
                                                                        Font: http://andrewsanch.blogspot.com.es/2012/11/ipad-tablet.html


4. APLICACIONS IPAD EN EDUCACIÓ PRIMÀRIA.
     iWriteWords: per a estimular i ensenya  a escriure al xiquet.
  Read Me Stories: és una biblioteca d’històries que el xiquet pot llegir només passant amb el dit. És un llibre amb capítols i cada capítol te històries molt visuals.
     Kid Paint: igual que el paint, però per a xiquets.
     Magic Piano: permet al xiquet aprendre a tocar el piano amb l’Ipad.
  Math Party: permet fer càlculs mentals per a xiquets a partir de 5 anys. Té diversos nivells i pots jugar amb els teus pares.
     ABC 123 Writing Practice: permet al xiquet aprendre a escriure en anglés i també els números.







 AMPLIACIÓ.

M'agradaria començar l'ampliació amb un vídeo que ens mostra molts dels avantatges que l'ipad té a la educació a través de la experiència de la utilització de la eina als col·legis de Chicago, la finalitats dels quals és crear apps que siguen atractives per als alumnes grans i xicotets.







Els dispositius mòbils, i més concretament les tablets s'han convertit en un recurs molt útil per a treballar amb xiquets amb necessitats educatives especials gràcies a l'accessibilitat que presenten algunes de les seus característiques. Es pot treballar amb elles a l'àmbit terapèutic, familiar i escolar, que és el que com a mestres ens interessa més. 

                                        
Font: http://blogs.ciberespiral.org/inclusiondigital/ca/category/ipads-y-nee/

L'ús de les tablets amb aquests nens han millorat aspectes com l'atenció, la concentració i la motivació dels xiquets a l'hora de treballar.

En el cas de l'autisme, per exemple, les tablets han facilitat molt el procés d'ensenyament- aprenentatge. Vaig a parlar en concret d'una aplicació anomenada iSeqüències.


Fon: https://itunes.apple.com/es/app/isecuencias/id506624913?mt=8


Fou desenvolupada per la Fundació Planet Imaginari. Té un cost de 2,39 euros que la escola pot assumir sense problema. És una aplicació en català que ajuda a aprendre i a desenvolupar-se als nens autistes. L'aplicació consta de 4 àrees generals que treballen de forma lúdica les dificultats per a la lectura mental, la manca se sensibilitat cap als senyals socials i l'absència de reciprocitat emocional. Les 4 àrees són:

  • Hàbits d'autonomia.
  • Esdeveniments o activitats lúdiques.
  • Situacions quotidianes.
  • Emocions.

Relacionat també amb els ipads i els xqiuest amb autisme, és molt interessant l'article El iPad como herramienta para desarrollar el lenguaje hablado en niños con autismo on conta que s'ha fet un estudi que va demostrar que dispositius que s'utilitzen per a estimular la parla en xiquets autistes de entre 5 i 8 anys com l'ipad, aconsegueixen un desenvolupament de paraules parlades molt major al que s'aconseguiria amb altres intervencions. És un altre exemple de com les TIC, a través del ipad milloren la qualitat de l'educació. Crida també molt l'atenció que alguns pares del xiquets que participaren a l'estudi van tindre per primera vegada una conversa amb els seus fills, ja que gràcies als ipads la comunicació entre els nens autistes i les seues famílies és cada vegada més possible.




Com a mestra, m'agraden molt també les aplicacion enfocades a l'escrptura dels xiquets, tant d'infantil com a primària.
Per exemple Abc Writer. És una aplicació gratuïta per a android que podem emprar a educació infantil i que consisteix en una manera divertida d'aprender a escriure lletres i números.
Els alumnes han de seguir les estreles per formar lletres, i quan hagen completat tot el traçat rebran un aplauso que el motivarà per continuar i passar a la següent lletra. A més, cada vegada que avaben una lletra, l'aplicació la pronuncia perquè els xiquets memoritzen de forma natural el nom de la lletra i la seua pronunciació. Podem triar entre l'alfabet de lletres mayúscules, minúscules, números del 0 al 9 i les vocals.
Pense que aplicacions d'aquest tipus són molt motivadores per als alumnes, perquè trenques amb la monotonia del full i el llapiç i omplir fitxes amb les lletres. No empraria només aquesta eina per al procés d'aprenentage de l'escriptura, però és un instrument complementari que recolça aquest procés i que manté als alumnes interessats. 


Per a educació primària, m'ha agradat per exemple aquesta idea de fer concerts per utilitzar l'ipad didàcticament. A més aquesta aplicació és especialment interessant des de que ens hem assabentat que la música deixarà de formar part del currículum de primària. Així que jo utilitzaria aquest exemple per incloure la música de manera transvfersal a altres assignatures i poder treballar-la amb els xiquets i fer concerts com aquest.             

                                          






L'ipad és també una eina molt útil per al mestre, per a la seua organització ja que pot servir com a cuadern de notes. Et serveix com a mena de diari i horari que ens permet, entre altres coses, organitzar les tutories i la programació d'aula o posar anotacions amb imatges i vídeo.





Com a conclussió, direm que l’ipad és una eina molt bona que ens ofereix gran quantitat d’aplicacions educatives i que a més són molt motivadores per als alumnes. Encara que les aplicacions semblen que son iguals per a tots, podem adequar-les a les necessitats de cada alumne, el que fa que encara siga més útil ja que aconseguim individualitzar l'educació segons les característiques de l'alumnat.

A més, com ja hem comentat, l’Ipad és fantàstic per als nens amb necessitats educatives especials com ara nens autistes, ja que hi ha aplicacions per a l’interpretació d’emocions o serveix també com a diccionari amb pictorgrames. D’altra banda trobem casos de paralisi cerebral on gràcias a l’Ipad poden comunicar-se. És a dir que amb els ipad accedim a un món enorme per a persones amb dificultats de comunicació.

Te molts avantatges, sí, però també un gran inconvenient, el preu. Al ser tan elevat és molt difícil que arribe a totes les aules, i menys ara amb la crisi econòmica. Per això és més fàcil trobar més col·legis privats que proporcionen aquestes eines. 



miércoles, 7 de mayo de 2014

TEMA 12. APLICACIONS EDUCATIVES DEL PROGRAMARI LLIRE.


En aquesta entrada anem a conèixer què és el programari llire i quines són les seues aplicacions educatives. Aquest és l’índex que anem a seguir: TEMA 19

1.    Què és Linux?
2.    Software Lliure
3.    Avantatges i desavantatges del Software Lliure.
4.    Lliurex.

1. QUÈ ÉS LINUX?
Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Linux
És un sistema operatiu, compatible Unix. És l’element que permet que l’ordinador es puga encendre. Dues característiques molt peculiars ho diferencien de la resta de sistemes que podem trobar en el mercat:
     La primera, és que és lliure, això significa que no hem de pagar llicència a cap casa desenvolupadora de programari per al seu ús.
     La segona, es que el sistema ve acompanyat del codi font.

El sistema ho formen el nucli del sistema (kernel) més un gran nombre de programes/biblioteques que fan possible la seua utilització. Molts d’aquestos han estat possibles gràcies al projecte GNU, per això mateix, molts criden a Linux, GNU/Linux.


2. SOFTWARE/PROGRAMARI LLIURE p363

     Llibertat d’usar el programa amb qualsevol propòsit.
     Llibertat d’estudiar com funciona el programa i adaptar-lo a les teues necessitats. Pots llevar les coses que no t’interesen.
     Llibertat de distribuir còpies. La llei no farà res amb tu.
     Llibertat de millorar el programa i fer públiques les millores amb la finalitat de que tota la comunitat es beneficie.


3. AVANTATGES I DESAVANTATGES DEL SOFTWARE LLIURE.
     Avantatges:
     Estalvis de gran quantitat de diners en l’adquisició de llicències.
     Combat efectiu a la còpia il·lícita de programari.
     Eliminació de barreres de pressupostos.
     Molts col·laboradors de primera línia amb ganes d’ajudar.
  Temps de desenvolupament sobre alguna cosa que no existeixi són menors per l’amplia disponibilitat d’eines i llibreries.
   Les aplicacions són fàcilment auditables abans de ser usades en processos de missió crítica, a més del fet que les més populars es troben molt depurades.
   Tendeix a ser molt eficient (perquè molta gent ho optimitza, millora).
   Tendeix a ser molt divers: la gent que contribueix té moltes necessitats diferents i això fa que el programari estigui adaptat a una quantitat més gran de problemes.

     Desavantages:
     La corba d’aprenentatge és major.
     No té garantia provenient de l’autor.
     Es necessita dedicar recursos a la reparació d’errates.
     No existiria una companyia única que protegirà tota la tecnologia.
    Les interfícies amigables amb l’usuari (GUI) i la multimèdia tot just s’estan estabilitzant.
   L’usuari ha de tenir nocions de programmació, ja que l’administració del sistema recau molt en l’automatització de tasques.
●  La diversitat de distribucions, mètodes de emmagatzematge, llicències d’ús, eines amb una mateixa fi,...poden crear confusió.


4. LLIUREX.
Font: http://www.elperiodic.com/noticias/24837_250000-alumnos-aprenden-idiomas-lliurex.html
És una distribució GNU/Linux està basta completament en Programari Lliure i és gratuït, a més és un projecte de la Generalitat que té com a objectiu la introducciño de les TIC en el sistema educatiu.


AMPLIACIÓ.


Us deixe aquest video on es parla de les diferències entre el programari lliure i el propietari. Està explicat de manera que inclos els que no entenen molt d'açò ho entendran!




Pel que fa a LliureX és una distribució Linux que utilitza l’entorn d’escriptori GNOME. És un projecte de la Conselleria de Cultura, Educació i Esport de la Generalitat Valenciana que té com a objectiu principal la introducció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació basades en programari lliure en el sistema educatiu del la Comunitat Valenciana.


És una distribució educativa i per això tracta de donar facilitats al professors sense coneixements tècnics oferint-los configuracions senzilles


Des del meu de vista, Lliurex és un dels millors programaris lliures per a utilitzar a les escoles primàries de la C.V, ja que van traient noves versions i inclouen  noves aplicacions. Per exemple l’aplicació LliureX Lab, que permet utilitzar l’aula d’informàtica com un laboratori de llengües.
A través de LliureX Lab, professors i alumnes disposen de recursos de imatge i so i tenen moltes eines i materials didàctics. A més, una de les característiques més destacades d’aquest laboratori de llengües és l’atenció a la diversitat, ja que amb LlireX Lab les activitats propostes poden ser fàcilment modificades i així els mestres poden adaptar els materials a les necessitats acadèmiques i al ritme de cada alumne.

Font: http://www.muylinux.com/2013/07/02/lliurex-distribucion-educativa-comunitat-valenciana




A la següent guía de instalació de la Conselleria d'educació i esport podeu veure molt detalladament i amb imatges com podeu instalar lliurex a l'ordinador. També podeu informar-vos de com mantindre-lo actualitzat i veure el model l'aula.

La oferta de Lliurex és bastant ampla. Algunes de les més interesants per a mi són:

  • Escriptori: una versió amb recursos educatius pensada per a l'àmbit de l'hogar i portàtils, que inclou aplicacions educatives i eines bàsiques. La idea és que tant professors com alumnes i pares puguen utilitzar Lliurex  a casa.
  • Servidor/client aula: és com la estrela del projecte Lliurex. Està orientat a les aules. Es poden configurar seveis com:
- Squid: per a optimitzar el ancho de banda d'accés a Internet disponible en els       centres.
- Samba: les dades de tots el alumnes s'emmagatzemen en el servidor, i si un ordinador no funciona es pot accedir des de qualsevol altre ordinador sense perdre res, inclos el perfil de sessió.
- Epoptes: facilita el control de l'aula, ontrolant el que fan els alumnes des del seu post de treball. Pots bloquear-los les pantalles i compartir monitor.
- Dnsmarq:  servei DHCP i DNS dins de l'aula que permet el manteniment. 





jueves, 1 de mayo de 2014

TEMA 11. OBJECTES D'APRENENTATGE I LLICÈNCIES D'INTERNET.



En aquesta entrada parlarem dels objectes d’aprenentatge i les llicències d’internet, un tema que potser molts de vosaltres no conegue molt i que és necessari tindre en compte.



1. Què són els objectes d’aprenentatge?  



Qualsevol entitat, digital, o no digital, que pot ser usada, reutilitzada o reereciada, durant l’aprenentatge reolzat per la tecnologia. Com a exemples d’objectes destaquen:



  • Contingut multimèdia.
  • Contingut instructiu.
  • Objectes d’aprenentatge.
  • Programari educatiu i eines de programari.
  • Persones, organitzacions o esdeveniments referenciats durant l’aprenentatge recolzat tecnològicament.



D’altra banda els objectes d’aprenentatge estan regits per metadades que són dades i regles sobre dades, en el nostre cas ens proporcionen dades sobre els recursos d’aprenentatge i la seua utilització


2. On trobar objectes d’aprenentatge.

Projecte Agrega. Aquest iniciativa elaboradora pel ministeri Educació ofereix gran quantitat de recursos. Disposa d’un cercador avançat amb el que és possible localitzar els materials desitjats segons el nivell educatiu, nivell d’agregació o format i, en gerenal, per qualsevol característiques descrita en les metadades. Quan es troba alguna cosa adaptat a les nostres necessitats es tindrà en compte la plataforma d’Elearning i el nostre LMS. El resultat és un arxiu en format ZIP.

Projecte LearningSpace. En aquesta biblioteca podem trobar centenars de recursos educatius, en forma de cursos on line, que poden ser descarregats en format SCRM o Comon Cartridge. Triant qualsevol d’aquests formats s’obtindrà l’obecte d’aprenentage en format ZIP.


3. Llicències en Internet.

Per a protegir les obres dels autors a Internet, la llicència més estesa és la dels drets d’autor o Copyright, definida com el “conjunt de normes jurídiques que la llei concedeix als autors respecte de les obres que són fruit de la seua creació”

Font: http://www.freebievectors.com/es/material-de-antemano/63257/delgado-predisenada-simbolo-copyright/

No obstant hi ha certes crítiques als drets d’autor o copyrght, ja que no hi ha una forma fiable per a identificar els treballs que podem utilitzar d’Internet perquè l’avís decopyright és opcional. Aleshores és molt complicat trobar les autoritzacions de l’autor per a uilitzar la seua obre, la qual cosa dificulta molts avanços tècnics i la creativaitat d’altres autors.

Alternatives al copyright: són conegudes com llicències obertes i permeten als autors cedir alguns drets de les seues obres i indicar que es poden utilitzar. Algunes de les més famoses són:

Font: http://legalidad.aomatos.com/dominio_pblico.html

  • Domini públic: una obra passa al domini públic quan expiren els drets patrimonials d'autor, és ad ir, els drets d'explotació i compensació. Açò pot ocòrrer perquè l'autor reníncia als drets o perquè ha passat un temps des de la seua mort. Aleshores la obra pot ser utilitzada i modificada lliurement però respectant els drets d'autor.


http://www.pulso-digital.com/sin-categoria/albert-garcia-arnau-manual-practico-para-una-cultura-libre-copyleft/
  • Copyleft: elimina les restriccions de distribució o modificació impostes per copyright. La condició és que el treball derivat ha de mantindre el mateix règim de drets d'autor que l'original.


http://www.nial-advocats.com/blog/2010/01/28/creative-commons/
  • Creative Commons: és una organització no guvernamental sense ànim de lucre l'objectiu de la qual és ajudar a reduïr les barreres legals de la creativitat per mitjà de nova legislació i noves tecnologies. Els autor decideixen els drets que volen cedir i poden indicar gratuïtament el tipus de creative commons que volen per a la seua obra. Una vegada l'autor decideix quin tipus de llicència vol, només ha de citar-la junt a la seua obra. A més haurà de enllaçar a la pàgina perquè tothom puga informar-se de les condicions de la llicència i de l'us de l'obra. Existeixen 4 drets bàsics que es combinen i donen lloc a 6 llicències diferents:

4 drets bàsics:

Font: http://www.ite.educacion.es/formacion/materiales/157/cd/m8_seguridad_informatica/publicar_en_internet.html

6 llicències

http://www.blogdelfotografo.com/creative-commons/


Bibliografia: Barroso, J. y Cabero, J. Nuevos escenarios digitales. Las tecnologías de la información y la comunicación aplicadas a la formación y desarrollo curricular. 


Ampliació: 

Els objectes d'aprenentatge sóN utilitzats als procesos d'ensenyament - aprenentatge perquè permeten crear plantejaments d'aprenentatge significatiu i accedir a molts recursos, continguts i activitats. Permeten una formació integral de les persones i, a més, el dominis de la tecnologia és allò que la societat actual demanda. 



Font: http://lasherramientasenlaeducacion.blogspot.com.es/
En aquesta imatge podeu veure les característique que fan dels objectes d'aprenentatge un recurs tan pràctic i útil per a l'educació actual.




Quant als drets d'autor he trobat un article publicat en novembre de 2013 per la Comissió Europea. És molt interessant perquè està enfocat a les coses que els mestres han de saber sobre el copyright. Divideix l'article en 8 parts i a cadascuna es parla sobre un aspecte diferent. Que les lleis de copyright són diferents segons el pais al que ens trobem o que la duració del copyright no és per a sempre són algunes de les qüestions que trobareu a aquest article. Ací us deixe l'enllaç, encara que a anglès, ja que és una de les llengues oficilas de la UE. 


Aquest és un vidio de Youtube, que de manera molt divertida i possant exemples amb la música i els drets dels artistes ens explica que és creative commons i com degut a les restriccions del copyright creative commons és una manera molt creativa i facilitadora per a poder utilitzar certes obres.



Per últim, en aquesta presentació de slideshare es parla sobre els objectes d'aprenentatge. El que més m'interessa són els usos dels objectes d'aprenentatge que trobem a la diapositiva 14, on es diu per a que serveixen. Jo destacaria que serveixen per a l'autoaprenentatge (ja que els alumnen poden disposar d'ells a casa i treballa a soles, per exemple), encara que trobem molts més. És una presentació molt completa on vereu definicions, característiques, usos, tipus i requisits dels objectes d'aprenentatge.